Kusipacha Alpacka  |  kusipacha@telia.com
Alpackautställning 28 - 29 april 2018
Svenska Alpacaföreningens Nationella utställning 2018 gästade Skara och domare var Amanda VandenBosch. Amanda dömde här senast 2013 i Mjölby och det finns få domare med den erfarenhet hon har. Som seniordomare dömer hon över hela världen och det betyder att hon känner på tusentals alpackor varje år och har referensmaterial som väldigt få andra alpackadomare. 

Vi checkade in i Skara på fredagseftermiddagen och en annan celebritet, Nick Harrington-Smith UK tillika seniordomare, skötte färgbestämningen. För er som inte varit på alpackautställning så bedöms alpackorna i färggrupper......svarta för sig, grå för sig, osv.  Ibland kan det vara svårt att avgöra skillnaden mellan tex en dark fawn och en ljusbrun......eller mellan beige och vit......Man anmäler i den färggrupp man anser att alpackan tillhör men sen checkas det innan utställningen och ev förflyttning till annan färggrupp görs. Det blev en del förändringar i mina anmälningar......LucyNation flyttades från vitt till light fawn förra året men i år flyttades ho tillbaka till vitt. Razz som jag definitivt tyckte var brun var dark fawn.......och lilla Maya Morissette som dömdes som brun förra året flyttades till fawn i år. Detta resulterade att jag fick dubbelt deltagande i tex fawn juniorhingstar och fawn ungston......men vad gör det....

En 'halter show', som detta kallas, är en konkurrensbedömning och domaren gör en muntlig förklaring till varför hon placerar alpackorna som hon gör i en viss klass......dvs 1, 2, 3, osv  Den här muntliga förklaringen är värd guld för där beskriver domaren alpackans poitiva egenskaper och även det som skulle kunna förbättras. Amanda VandenBosch är de muntliga förklaringarnas drottning och i år spelade Lena Ekelund in förklaringarna och det är fantastiskt att kunna lyssna på i efterhand......det finns mycket feedback till avelsval i förklaringarna.

Det gick riktigt bra i år också och här nedanför kan ni se hur bra och vilka som var med
Jag börjar med det största.....Kusipacha LucyNation (samägd med Lena Ekelund) fick 1:a pris vuxna vita ston och blev sen Champion Vita Ston.......jätteglada var vi. I Supreme Champion Line Up'en samlas alla som blivit champions....ston och hingstar.
I år skulle det delas ut ett pris som aldrig delats ut i Sverige tidigare. Priset kallas Judge's Choice Award och det är ett pris där domarens personliga preferenser får lov att komma till uttryck. Vilken alpacka skulle hon välja att ta med sig hem om fick välja?.....ungefär så....
Domaren nominerar 4 champions inkl Supreme Champion och väljer sen den alpacka hon vill ge Judge's Choice Award.


Amanda VandenBosch valde LucyNation!!!!

Lucy blev champion light fawn females 2017 och jag vet att jag själv uppskattar hennes kvalitet enormt. Amandas kommentarer om Lucy bekräftade verkligen min egen uppfattning. Hon är ett fantastiskt litet sto. Mor heter Kusipacha Aprilia och far Kusipacha Davidoff.
Bara en handler och en fotograf och regnet hängande i luften. (Föga anade vi då att det skulle bli de sista regndropparna under maj månad). Anna fick ha rosetter och band på axeln eftersom alpackorna blev röriga när vi ville att dom skulle ha dem på sig
Kusipacha Maya Morissette t v blev 1:a fawnfärgade ungston och Kusipacha Mignonne blev 2:a. Morissette blev sen reservchampion fawn ston. Mignonne är dotter till Kusipacha Georgia May och Kusipacha Davidoff, Morissette är dotter till Kusipacha Euphoria och Kusipacha Davidoff
Underbara Kusipacha Rosa dei Masi blev 1:a fawn vuxna ston. Masi är dotter till Maya och Kusipacha Davidoff. Masi är dräktig och jag är mer än nyfiken på hennes första föl.
Det började regna och vi fick flytta inomhus...färgåtergivningen blev konstig så jag lägger till bättre bilder under rosettbilderna :)
Dom här två killarna lyckades med något verkligt roligt.  Razzmatazz t v  blev 1:a fawn juniorhingstar och MoonShadow blev 2:a fawn juniorhingstar. Sen blev Raz champion fawn hingstar och MoonShadow reservchampion fawn hingstar. Helt otroligt roligt. Dom fick strålande kommentarer.
Kusipacha Razzmatazz.....son till Kusipacha Cookies Cookie och Kusipacha Wicket
Kusipacha Moonshadow ...son till Kusipacha Livia Milagros och Kusipacha Pachacamac. Helt otroligt egentligen att Viggo får barn av en kvalitet som fortfarande är i högsta grad gångbar.
Nu har vi hunnit till light fawn juniorhingstar. Kusipacha Cowboy Kaboo blev 1:a och Kusipacha Caspian (samägd med Lena Ekelund) blev 2:a.  Cowboy Kaboo t v blev reservchampion light fawn hingstar.
Kusipacha Cowboy Kaboo......son till Kusipacha Funny och Kusipacha Wicket
Kusipacha Caspian.....son till Kusipacha TamTam och Kusipacha Wicket
Sist och minst rent fysiskt.....Kusipacha Lulamae.....med en exceptionell personlighet. Lulamae fick en mycket hedrande 2:a plats i vita juniorston. Lulamae är dotter till Kusipacha Mymla och Kusipacha Wicket.