På Sveriges nationaldag föddes Anjin San. Jag kom precis hem från lasarettet efter en smärre ... men dock operation. Leif stod i hagen och Kajsa hade precis fött ett litet vitt hingstföl.
De åtta ston som kom från Schweiz i oktober 2006 är de som fölar först ..... väldigt spännande för de är alla betäckta med superba peruanska hingstar. Pappa till Anjin San är en Santa Lucia Plantel hingst vid namn Salvador .... se bild här under
När småbarn fötts och fått den första maten blir de trötta och behöver sova. Mamma vakar. Efter några dagar blev Kajsa en lite mer disträ mor
Den här dagen var varm med hög luftfuktighet men vi hade ingen aning om vad som väntade i form av värme under veckan som följde.
Den 10 juni var det dags för Feliksa..... snabbt och lätt födde hon ett brunt stoföl kl 10 på förmiddagen...
Pappa Peruvian Principe                  Foto Catrin Åsén
Feliksa visade sig vara den tryggaste av mödrar och tar allt väldigt lugnt
Vi får se vad den lilla ska heta. Bland det roligaste av allt att liksom vänta in namnet som passar bäst till varje individ
Klockan var strax efter 10 ..... värmen var olidlig redan och vi skulle just flytta gruppen med mycket dräktiga ston till bättre skugga....... unga föl kan inte reglera sin kroppstemperatur och behöver placeras i skuggan när det hett ute.
Vi har liksom 'väldigt dräktig klubben'  som får vistas nära huset och har tillgång till riktigt sval skugga.... de får extra lusern .... dusch när det behövs och skäms bort i största allmänhet. Det är rörande att se hur bekväma de är med att man rör sig bland dem och vi har uppsikt över när det är dags för fölning.
Innan vi hann flytta dem visade det sig att Amy också bestämt sig för att föla den 10 juni...... ett långbent hingstföl. Leia assisterar. Mamma avslappnad och äter.
Amy har visat sig vara en sån där mamma som har ett oerhört starkt band till sitt föl. Hon är så mammig att hon håller alla föl rena om munnen om de kommer i närheten.
Pappa Peruvian Orion
Under dagarna som följde.... med solen som en eldkastare på himlen och inte ett moln i sikte sysslade vi mest med att hålla oss själva och djuren i skuggan.

Den 14 juni hade värmen äntligen vikit för att ge plats för en ljuvligt sval vind........ vi hade ätit sen middag och upptäckte plötsligt att det hoppade omkring en ny liten alpacka utanför stallet. Klockan var 10 på kvällen och han var alldeles nyfödd. Det vanligaste är ju att fölen föds under dagtid.......... men som sagt (och kom ihåg det) det finns inga absoluta sanningar.
Det som sprang runt därute medan solens sista strålar försvann i nordväst var en präktigt pigg liten alpacka. Han ställde till oreda bland tanterna som undrade vem det var och mamma Rosy Glow sprang oroligt efter honom och pep.
Jag misstänker att den lille hade väntat med att födas tills Jupiter precis kommit upp i öster och timingen var perfekt........ himlen var väldigt vacker.... Jupiter just uppstigen och Venus jättestor och på väg ned i väster
Kvällen var verkligen sval..... vi torkade den lille så torr det gick och satte på honom ett täcke över natten. Han var jättepigg och jättehungrig och det blev en sen kväll innan lugnet lade sig. Rosy verkade mycket nöjd med att ha sitt föl bredvid sig istället för i magen. En mycket beskyddande mor.
Pappa Peruvian Hector
Fortsättning följer.............
Kusipacha Alpacas  www.kusipaco.com