......... gryningsfölet
Onsdagen den 20 juni var vi helt övertygade om att Minimaxine skulle föla. Hon visade alla tecken tidigt på morgonen.... gick oupphörligt på toaletten och stod där länge. Låg ned på marken och såg ut att ha värkar. Tiden gick och fram på dagen blev vi oroliga och ringde veterinären. Han kunde bara konstatera att hon faktiskt inte var tillräckligt öppen för att vara  alldeles omedelbart förestående. Minimaxine är ett litet sto (därav namnet) och hennes beteende med toalettbesök som inte resulterade i någonting fortsatte under eftermiddgen och under kvällen i stallet. Hon åt emellanåt men verkade ha det riktigt jobbigt. Jag var ute och tittade till henne strax efter midnatt och då låg hon ner och såg ut att vila lugnt. Skönt... tänkte jag.... då var det kanske någon sorts förvärkar i alla fall som veterinären sagt.
 
När jag kom ut till stallet tidigt på morgonen låg det ett brunt föl på golvet och jag tyckte på håll att det var Feliksas stoföl.... men det var det inte alls för hon var redan ute med sin mamma. Det här var en alldeles nykommen liten varelse... tämligen torr så det måste vara ett par timmar sedan födseln. Det låg på normalt sätt med benen under kroppen och tittade på mig. Minimaxine låg bredvid och såg tämligen hålögd ut. Jag kunde inte annat än känna stor tacksamhet för att allt gått bra och att Minimaxine och fölet verkade må bra.
Jag kunde se att det var ett stort föl och det visade sig att lilla Minimaxine fått en jätteflicka på 9 kg. Navelsträngen hade gått av väldigt nära kroppen så hon fick ha ett 'specialbandage' på sig en stund.
Pappa Peruvian Principe
Foto Catrin Åsén
Hon är ett enastående sött föl....... full fart framåt redan från början ........ så mycket att upptäcka
Kusipacha Alpacas  www.kusipaco.com