Den 4 juli ( USA's nationaldag.....så namnet får kanske inspireras av detta) födde Dottie ett hingstföl.... klockan sex på kvällen.
Mamma Dottie Pepper är en alpacka med attityd, därav namnet. Hon har kortare stubin än någon annan och kan vara väldigt ilsken. Aldrig ilsken mot människor men mot sina medpackor. Ibland verkar hon bli arg bara för att hon har lust..... vi har haft en del allvarliga samtal Dottie och jag......   Det visade sig att den lille hade riktigt humör också. Dagen efter att han fötts regnade det hela dagen vilket så småningom ledde till översvämningar i Skåne. Den lille envisades med att vilja ligga ute fast alla andra låg i stallet. Varje gång jag torkade honom torr och puttade in honom under tak spottade han på mig. Små ilskna spott från en liten alpacka som inte ens är ett dygn gammal är en upplevelse i sig och ytterligare ett exempel på hur ofta fölen är lika sina mödrar i beteendet.  När den lille blev torr fick han en vacker guldaktig färg och det är också mer likt mamma än pappa som är väldigt svart.
Pappa Peruvian Hector
Dottie må vara en mopsig alpacka till vardags men i moderskapet fick hon ett närmast förklarat uttryck och hade en ängels tålamod med sin avkommas otroligt komplicerade process för att komma underfund med var mjölken egentligen fanns.
Till slut började hon beta ... och lät honom hållas
Efter att ha provat varje möjlig omöjlig variant hittade han faktiskt rätt till slut.... bildbevis får komma senare  :-)
Den lille fick två riktigt tråkiga första dygn. Regnet ville inte sluta och till slut började ån svämma över..... vid middagstid var det inte så farligt....
.... någon timme senare började det svämma över rejält. Det var så djupt att man skulle kunna tänka sig att hitta t o m hälleflundra i vattnet nedanför bron  :-)  Som  tur är ligger betet mestadels högt. Värst är det för svanarna som inte kan simma under bron längre ... och dom stackars daggmaskarna som drunknar när jorden blir vattendränkt. Jag har räddat alla jag sett.... daggmaskar är inte bra på att simma.
Lördag morgon hade ån brett ut sig på ett vis som gjorde sjöstövlar till dagens  favoritplagg. Detta är ett av de högsta vattenstånd vi sett under åren här.
Kusipacha Alpacas  www.kusipaco.com