Kusipacha Alpacas   www.kusipaco.com
Den 9 juli födde Savannah ett litet stoföl....... Rosa Louise. Fölet är döpt efter Julia Louise som hjälpt oss här i sommar. Rosa fick det bli eftersom alpackans andedräkt doftar som honungsrosen....... 
Lilla Rosa Louise är  vacker som en ros dessutom :-)
Rosa Louise var liten och tog lång tid på sig att komma på fötter och att hitta mat
Pappa Pepito är av bolivianskt ursprung
Mamma Savannah vill inte ha någon inblandning eller assistans.... det är hennes föl ... punkt slut. Inte ens någon annan i flocken kommer på idén att närma sig Savannah med föl förrän över en timme gått
Den 15 juli födde Malva ett litet vitt hingstföl i skuggan under lönnen. Han var en pigg krabat och mamma Malva uppför sig exemplariskt..... som ett tänt ljus medan den lille letar sig fram till maten.
Malva gör helt klart för de andra fölen att de inte får leka med hennes nyfödde. Dotties föl kallas numera Huligarne och terroriserar gärna nyfödingar.
Pappa Pepito
Rosy inspekterar 'familjens' senaste tillskott
Den 20 juli var det dags för Bessie. Hon hade ett utdraget värkarbete och verkade ha det riktigt jobbigt. Vid sex-tiden på kvällen födde hon till slut ett väldigt vackert litet hingstföl. Lusern smakade fint efter en jobbig dag.
Pappa Peruvian Orion
Dagen efter..... den 21 juli ..... visade Lily redan på morgonen tecken på att det var dags för henne att föda. Alla de typiska tecknen....... hon rullade sig ...... gick på toa ofta ..... åt ingenting. Timmarna gick och ingenting mer hände. Så småningom blev Lily mest benägen att ligga på sidan samtidigt som hon pep lite ynkligt. Jag började fundera allvarligt på att ringa veterinären.... och gjorde så till slut. När veterinären kom kunde hon konstatera att blåsan runt fölet hade spruckit ....förmodligen låg det lite snett och Lily var helt 'öppen' men hade slutat sitt värkarbete. Fölet levde och veterinären lyckades få ut först benen och efter en stund även huvudet (puuuuuh) och drog sedan fölet ur Lily.
Lilla Lily....... hon var helt klart tagen. Fölet var väldigt piggt mirakulöst nog. Veterinär Susanne Jernberg var dagens hjältinna..... jag kunde ha kramat henne i flera timmar. Lily är en duktig och erfaren mamma och när hon hämtat sig en stund började hon äta och verkade mycket lättad över att ha sitt föl vid sidan.
Pappa Pepito
Nästa dag ... tredje dagen i rad .... var det Julias tur. Efter de två tidigare dagarnas besvärliga födslar var Julias befriande enkel och snabb. En riktigt pigg liten kille och en stolt och nöjd mor. Personligen blir jag väldigt rörd av den täta relationen mellan alpacka-mammorna och deras föl.
 
Pappa Pepito