Kusipacha Alpacka
080808...... ett alldeles utmärkt datum
Maya hade varit så tjock så tjock så länge så länge. Under denna sommars många  varma dagar ville hon till slut bara ligga i skuggan och tugga på hö och få nosen och den nedre delen av benen spolade med vatten. Att hon har prickar som Pippi Långstrumps häst beror på ett flugmedel vi provade.

På dagen 5 månader efter att Maya blev Best in Show i Hörby födde hon till slut ett stoföl.   Viggo och Samay fick en lillasyster......  Näpen som en leksak. Fantastiskt roligt att lilla Maya fick en dotter.
Enzo är pappa. Den lilla har härlig benstomme och ull ända ner i skorna som Gudrun sa :-)
När man ser det här långbenta lilla 'paketet' är det svårt att fatta att 5 timmar innan bilden togs låg hon fortfarande inpackad i sin mammas mage.
Knappt hade vi fått Mayas föl torrt förrän Fifi visade att vi skulle få ett föl till den 8 augusti.
Fifi är väldigt uttrycksfull i allt hon gör och ingen i världen skulle kunna undgå att se att nu tänkte hon föda. Fifi är dessutom vår knubbigaste alpacka och skulle bli mamma för första gången. Fifi har inte fått mer mat än någon annan men hon verkar tro att risken att svälta ihjäl är ständigt överhängande. Hon äter jämt. Jag hade varit lite orolig för födseln eftersom överviktiga alpackor kan ha det jobbigare med förlossningen. Födseln tog en liten stund men allt gick bra och snart stod ett mycket vackert stoföl vid Fifis sida. Casper är den stolte fadern.
Fifi hade en lustig attityd....... hon verkade minimalt imponerad av sin skapelse........ att äta var mycket mer intressant.

När fölet så småningom ville dia visade Fifi tydligt att det var opassande och bar sig åt som om hon blev väldigt kittlad. Fölet var envist men Fifi lät henne inte dia. Till slut fick jag ge fölet råmjölk i flaska vilket hon tacksamt drack med glupsk aptit. Vi tog in Fifi och undersökte ifall hon hade någon mjölk........ det kom inte en droppe........

Jag hade tyckt att det var så skönt att Fifi skulle bli mamma och att det skulle ta lite av hennes hull att producera all den mjölk ett föl behöver. Misstänker att Fifi är väldigt rädd om sitt hull :-)
Efter ett dygn med råmjölk fick jag forsätta ge Fifis föl lammnäring och den goda modern kom och sörplade upp det varma vattenbadet jag hade flaskan i som om det vore en kopp té.
Utmärkt catering.......

Fölet har envist fortsatt att försöka dia och får nu göra det även om Fifi fortfarande inte producerar mycket mjölk alls. Jag avväger flaskuppfödning med hjälp av vågen och har ungefär samma viktuppgång på Fifis föl som på de andra fölen som  får mat av sina mammor. Flaskuppfödning kräver en hel del passning men varje gång jag ser den här lilla komma skuttandes mot mig i hagen med förväntansfull uppsyn så blir mitt hjärta mjukt och jag är bara så tacksam att jag kan göra det för henne.  JätteFifi har i övrigt skapat ett väldigt rart band till sin dotter och bär sig nu åt som en mamma och kommer också mig till mötes för att sörpla sin varma dryck..... Skulle kanske testa att lägga en tépåse i vattnet i alla fall  :-)
Kusipacha Alpacka  |  kusipacha@telia.com
Startsida Kusipacha Alpacka