alpackan Viggo
Kusipacha Alpacka
21 mars 2009  Alpackaföreningens Utställning, Kruddarehus i Hörby
De små lantisarna Momoko och Sheherazade, Sasha till vardags, tittar storögt tillbaka på åskådarna
Min egen kamera har tyvärr fått svårartade symtom av det hårda liv den fått leva och i väntan på en ny var Chris Maris (som videofilmade hela utställningen) så snäll och lät mig plocka stillbildsclip från videobanden.
Gaia Dakalo från Italien (utbildad i England) dömde och Vicki Agar gjorde jobbet som inspection steward. En av Vickis viktigaste uppgifter var att färgbestämma alpackorna. Att t ex avgöra om en alpacka är dark fawn eller ljusbrun är inte alldeles lätt. Färgbestämningen görs för att säkerställa att alpackorna anmälts i rätt färgklass.
Vicki
Gaia
Gaia har fler passioner än alpackor...... en av dem är Wallander böckerna .... och hon hann med besök i Ystad under sina dagar i Sverige
Vicki och Åsa slog sina kloka huvuden ihop för at få rätt på färgerna. Färgkartan användes flitigt.
Vicki
I år ställde vi, med ett mycket charmigt undantag, endast ut vita och fawn färgade alpackor.
Det charmiga undantaget Myriam Minx blev tvåa i klassen för svarta juniorston. Ögat kan luras av hennes solblekta toppar... inne vid skinnet är ullen kolsvart.
Lilla Minxen deltog dessutom i Junior Handling med minst lika charmiga Junia Mannheimer (vilket par) vars koncentration, känsla och skicklighet ledde ekipaget till seger.
I klassen fawnfärgade juniorhingstar blev QuñiQuri 1:a och.......
......minipackan Ninawari 3:a. Ninawari blev också nominerad till klassen Peruvian Prize (Bästa Huvud)
Sheherazade (Sasha) vann klassen för fawnfärgade juniorston.... Hon är en mycket söt tös och pappa Enzo upp i dagen
Buster bor numer hos Ulf och Kerstin..... han visades urproffsigt av matte Kerstin....
.....och blev tvåa i klassen fawnfärgade ungdjur hingstar
Halvsystrarna Livia och Benazir deltog i klassen fawnfärgade ungdjur ston. Båda är dark fawn och Benazir i synnerhet mycket nära ljusbrun
Benazir blev 1:a........
.....och Livia 2:a. Livia är även halvsyster med lilla Sasha som blev bästa fawnfärgade juniorsto.
Förra året delades championat ut till både hingst och sto i varje färg. I år delades endast ett championat per färg ut. När det blev dags för  championat för fawnfärgade alpackor gick det till....... Sasha.
Vi hade många alpackor som skulle in i den fawnfärgade championatsklassen och fick ont om handlers. Lilian hoppade in helt utan förvarning och visade Sasha med den äran.
Dagen gick med fart och nu var det till slut dags för sista färgklassen som var den vita.
Lilla Kukuri fick förstapris i klassen för vita juniorston. Av alla våra alpackor var hon den som tyckte evenemanget var lite otäckt. Tack vare Sarahs kärleksfulla tålamod gick Kukuri med på att stanna i ringen och till och med att stå på benen. Under grimträningen kom hon på att ifall man lägger sig ner kan inte så mycket hända. Det syns på Kukuris blick att hon är överväldigad av upplevelsen.
Kukuris mamma Maya fick förstapris i klassen vuxna vita ston. Maya är den raraste, lugnaste alpacka man kan tänka sig.
Nästa klass vi hade djur med i var vita ungdjur hingstar där både Anjin San och Samay var med. När jag letade efter bilder på dem på videobanden hittade jag den här lilla serien som visar Pia tittande på Anjin San. Den visar så fint hur man (åtminstone jag och helt tydligt Pia) känner när man tittar på Anjin San (och andra alpackor)
Anjin San blev etta i klassen vita hingstar, ungdjur....... och Samay blev trea. Ullen tillhör Anjin San.  Anjin San blev nominerad till Peruvian Prize (Bästa Huvud)
Samay blev som sagt trea i vita hingstar, ungdjur men deltog också i Junior Handling med den mycket lovande alpackahandlern Hannah Mannheimer
Den sista vita klassen var vita vuxna hingstar och den vanns av Viggo (Pachacamac) och han blev också nominerad till Peruvian Prize.
Sen får vi ju faktiskt inte glömma lilla Momoko som fick förstapris i klassen flerfärgade ston. En sån här dag kan ingen vara missnöjd med och alpackorna sov gott när de kom hem...... för att inte tala om människorna.
Startsida Kusipacha Alpacka
Kusipacha Alpacka      |  kusipacha@telia.com