Kusipacha Alpacka  |  kusipacha@telia.com
Alpackautställning 2017
Här har våren och sommaren varit intensiva.....utställningen var i slutet av april och i skrivandes stund är det september.
Årets Nationella Alpackautställning förlas till Vilsta Ridanläggning i Eskilstuna. Så mycket utrymme och verkligen drömfaciliteter. Domare var Mary Jo Smith från England som i vardagslag driver en av de största alpackauppfödningarna i Europa.....Bozedown Alpacas.  Mary Jo var mycket grundlig och tittade och jämförde både en och två gånger om hon tyckte att det behövdes. Hennes oral reasons (den muntliga förklaringen till varför hon placerar alpackorna som hon gör) var verkligen omfattande och förklarade precis varför hon placerat ett djur framför ett annat. Mary Jo lade också vikt vid en sund exteriör och bra benstommar vilket är glädjande.
Härifrån var 9 alpackor anmälda varav dubbla anmälningar i ett par klasser. Jag är mer än nöjd med resultaten och placeringarna och speciellt lycklig över att Davidoff vann avelsklassen för hingstar.......representerad av de tre skönheterna Rosa dei Masi, Maya Morissette och Mignonne. Happy Days! :)
Fr v  Maya Morissette, Rosa dei Masi och Mignonne

I en avelsgrupp som den här letar domaren efter likheter hos avkomman som representerar hingsten. Likheter både i typ, exteriör och likheter i ullens egenskaper som pekar på en 'stämpel' från pappa.
Om pappa Davidoff (som är brun) kan jag berätta att hans 5:e klippning (maj 2017) ligger på AFD 20,4  SD 4,0  och CF 98,4. Den ullanalysen hade varit riktigt bra även för en vit alpacka. Davidoff är född 2012 och fick sina första föl 2015 så än så länge har han bara två årskullar utvärderade.
Bästa Bruna stojunior, Champion Bruna Ston, Bästa 'Made in Sweden' Sto
Bästa Avelsgrupp, hingst: Kusipacha Davidoff
Maya Morissette är en liten stjärna och dotter till Davidoff, mamma heter Kusipacha Euphoria. Morissettes ull såg exceptionell ut redan när hon var väldigt ung. Enhetlighet i många viktiga egenskaper är hennes styrka. Sitt väldigt coola och rara sätt har hon ärvt av mamma.
1:a o 2:a  Fawnfärgade Ungston, Reservchampion Fawnfärgade Ston
Fr v  Rosa dei Masi, China Girl

China  Girl blev 1:a fawnfärgade ungston och Masi blev 2:a. China blev även Reservchampion Fawnfärgade Ston.
China var och är väldigt tät. Hon är nu betäckt med Davidoff och resultatet av det är något att se fram emot :)    Pappa till China är Viggo!! och mamma är Spring Farm Princess Irena. Irena är dotter till Dovecote Jaquinto. Masi, som blev tvåa, är dotter till Davidoff och mamma är Maya.....som också är mamma till Viggo.
2:a fawnfärgade juniorston
Lilla Mignonne (hennes namn betyder ung Sötnos) blev 2:a i fawnfärgade juniorston. Dotter till Davidoff och mamma heter Kusipacha Georgia May. Med tanke på att klassen innehöll 9 juniorston är placeringen extra rolig.
1:a och 2:a Light fawn ungston   Champion och Reservchampion Light fawn ungston.
Fr v LucyNation, Princess Iona
Lucy är enastående finfibrig och blev 1:a Light fawn ungston och sedan Champion i samma klass.  Iona blev 2:a och Reservchampion i samma klass.   Light fawn är en klass som kommit till under senare år och det kan vara väldigt svårt att, utan färgkarta, avgöra om ett djur är vitt eller light fawn.
Lucy är dotter till Davidoff och mamma heter Kusipacha Aprilia. Iona är dotter till Ambersun Evolution och mamma är Kusipacha Livia Milagros
3:a Light fawn hingstjunior
Miliam blev flyttad från fawn till Light fawn och blev 3:a i den klassen
2:a Bruna Vuxna Hingstar
Pharoah placerade sig tvåa av de vuxna bruna hingstarna
Bästa Vita Vuxna Hingst
1: a Vita Vuxna Hingstar!  Funnyplutten alias Adorato Appassionato. Såklart jätteroligt eftersom jag själv tycker han är god nog att användas i avel. Funnyplutten är utställd som junior, unghingst och nu som vuxen......och alltid placerad bland dom bästa vita i sin klass. Hans ullanalyser håller måttet och i sommar har han fått sina första två döttrar....en fawnfärgad och en vit. Båda ser riktigt fina ut och känns underbara :)
Avelsklassens vackra tjejer klippta och ullen redo att rensas :)
Dino....alltid lycklig över att få vara delaktig och mutad med lite godis ställer han gärna upp på att vara rosett- och bandhängare.  Sammanfattningsvis en utställning med fantastiska resultat i hård konkurrens.