Kusipacha Alpacka
I Skåne hade vi i år, till en början, en svalare april än förra året. Jag var glad varenda dag värmen höll sig härifrån. Den här tiden på året har alpackorna som mest ull ...... förra april var osedvanligt varm och med all ull blir djuren väldigt varma. I april har träden inte fått sina löv så skuggan som finns att njuta under sommaren finns inte ännu.  Värmen kom, vare sig jag ville det eller inte,  i slutet av april och har fortsatt oavbrutet sen dess. Vi fick alpackorna klippta den 6 och 7 maj......... De här bilderna är från när jag hörde göken för första gången i år...... en av de allra första dagarna i maj
Berndt är uppe och pratar med alpackorna den här morgonen...... Tror han och Léonie utbyter en del väsentligheter innan vi öppnar grinden från natthagen.....
Alpackorna verkar tycka det är lika roligt att komma ut i 'friheten' varje morgon. Ibland promenerar jag med dem i följe allra längst bort .....till badplatsen. Den här morgonen satte jag mig på en tuva ... med kameran ... och iakttog hur en alpackas förmiddag ter sig när flocken rör sig efter eget huvud........ absolut avkoppling och alltid fascinerande.
De allra flesta vandrade långsamt nedför slänten.....
Maya och Kajsa är a l l t i d sist... de byter inte hage bara sådär .... utan  moget övervägande. Efter övermoget övervägande - från en 'görande' människas perspektiv - har de bestämt sig för att ta steget......
.......och förflyttar sig nätt och jämnt över i nästa hage
Sen betar de sida vid sida och förflyttar sig långsamt åt det håll maten bär dem. De håller ett öga på vad resten av flocken har för sig men så länge den inte förflyttar sig för långt bort tar Maya och Kajsa det lugnt.
Just denna morgon stod "buskbrottning" på schemat.... något  alpackor generellt verkar vara förtjusta i. Vackra Sumaqnin tar sig genom busken gång på gång
Att bara sitta och iaktta alpackorna är så lärorikt vad beträffar deras eget inbördes 'språk'. Här talar Sumaqnin väldigt tydligt om för Finxen att gå och hitta en egen buske.
Malva njöt en längre stund att klia halsen på grenarna
Kututu umgicks på sitt eget vis med vegetationen och åt fröställningarna av 'cigarrerna' i bäcken..... borde kännas väldigt luddigt i munnen. Antagligen var de goda för han höll på en god stund.
Rosa.... som har otroligt mycket ull...... älskar att skutta och att titta och det gör hon idag med.
Savannah och Léonie rullar sig på en sandfläck... tror faktiskt alpackor har mer att hinna med på en dag än vad man tror :-)
Plötsligt börjar flocken röra sig mot badplatsen.......på 'upploppet' springer de flesta..... utom naturligtvis .... Maya och Kajsa .... som går lugnt.
Det badas intensivt en längre stund och till slut har alla utom Rosa badat. Hon älskar att bli duschad på benen men har inte riktigt blivit en riktig badpacka ännu
Efter badet går alpackorna upp på i hagen på andra sidan bäcken och traskar upp i sluttningarna. De springer och verkar leka herre på täppan en stund.
Det var dags för mig att motvilligt ge mig iväg mot diverse plikter.... jag hoppade över bäcken och vinkade hej då till alpackorna som blev kvar bakom cigarrerna. De är komplett fascinerande varelser och hur strimlad man än må känna sig i själen ...... känner i alla fall jag mig hel igen efter att ha tillbringat tid i deras sällskap.
Kusipacha Alpacka  |  kusipacha@telia.com
Startsida Kusipacha Alpacka