Kusipacha Alpacka
För ett par veckor sedan när pratade jag med Lilian i Mölnlycke talade vi om djur och deras beteende........ Lilian berättade om hästar hon haft och hur de plötsligt kunde göra ett 'galthopp'.   Galthopp.... ? .... Det var ett roligt ord........ jag hade aldrig aldrig hört det förut och fattade inte vad det betydde. Lilian berättade att det var ett sorts fyrfotahopp som tydligen galtar kan göra...... alla fötter från marken samtidigt. När nu vintern kom till Skåne och jag var ute med kameran hade jag turen att lyckas fånga ett galthopp :-)  Har kollat med Lilian och det är godkänt. Viggo skuttar ofta i alla möjliga stilar när han blir upprymd men har aldrig sett den här modellen tidigare.
Plötslig vinter........... och galthopp
Först hade vi vår hela vintern...... och sen när våren officiellt var här kom vintern.  De första transtrecken såg vi i början av mars.... hägern lekte sin parningslek precis som gladorna. Såg en livs levande stork spankulera utanför Bernt och Ingas hus..... den var säkert också ute i vårbestyr....  Påsken gav en liten varning om att årstider kan man aldrig ta för givet..... sen kom den .... VINTERN. Den varade i ungefär två dygn.... den kallaste natten hade vi -11 grader. Tror nätter med minusgrader går att räkna på ena handens fingrar tidigare under denna vinter. Kylan kändes torr och skön ...... vi har haft regn och blött till långt bortom leda. Den riktigt kalla natten var stjärnhimlen enastående. Sirius som står lågt i sydväst rätt tidigt på kvällen så här års gjorde verkligen skäl för namnet den Blå Stjärnan...... såg faktiskt ut som om den pulserade.  Alpackorna verkar tycka 'ganska' mycket om snö så länge den inte blir alltför djup och skarig. Verkar vara skönt att rulla sig i nyfallen snö......... tror helt bestämt de tycker bättre om den torrare luften när det är kallt........ särskilt om det är vindstilla.
Stork
Första dagen med vinter var solig och vacker med bara lite snö.

Lagom för alpackor att titta på..... alpackor tittar mycket på allt som är 'nytt'

Upplever de något som nytt  blir de upprymda, springer och skuttar och är en fröjd att iaktta
Inga hittade jag minsann i lä.... njutandes solen
Under vår korta intensiva vinter blev dag nummer två den mest spektakulära
Snön föll under natten och det måste ha varit tämligen vindstilla..... annars skulle det inte ha blivit bollar på stolparna
Stora flingor fortsatte att falla.......
........ och Casper måste ha sovit under bar himmel i snöfallet.
Ett sent/tidigt julkort
Snöfallet avtog och det klarnade upp.

Att trassla runt med de torkade brännässlestjälkarna är alltid lika roligt. Tyvärr är de lite veka för att fungera som magborstar. Krusbärsbuskar fungerar bättre..... men dom blir sig aldrig lika igen.
Solen kom fram och när det var dags för lusern, vitaminer och kraftfoder var det en underbar dag. Har sagt det förut ...... Savannah är vår föreståndarinna. Gud nåde den som inte förstår att hon är den som ska gå vid sidan av en när hinkarna ställs ut. Rätt som det är försvinner hon...... då har hon bestämt sig för vilken hink hon skall ha just den dagen.
Skrev på annat ställe att Anjin San var vår lille grispacka..... och här kommer ett exempel. Alla andra ser torra och fina ut men Anjin San har sin alldeles egen look.
Hinkarna är ute...... lugnet lägrar sig.
Hingstarna tar ut det sista av vår korta vinter på väg hem till sitt stall och maten. Nästa dag var det vår igen
Startsida Kusipacha Alpacka
Kusipacha Alpacka  |  kusipacha@telia.com