Så kom den då till slut...... den där dagen som är mer värd att fira än någon annan .... Dagen då solen kulminerar i sin uppvaktning av den södra hemisfären. Solen har nått Stenbockens vändkrets och kommer så sakteliga tillbaka till oss nordbor.
Jag funderade en del över hur detta skulle kunna firas. Inkafolket, som är en del av alpackans historia, var väldigt 'solmedvetna' och hade rejäla ritualer denna dag som de kallade Inti Raymi(men den inföll när vi har midsommar eftersom alpackans hemländer ligger i södra hemisfären)  Mulet och kulet har det varit i Skåne länge nu och vi behöver någonting att muntra upp oss med.
Till slut bestämde jag mig för att utlysa en tävling .... bilderna ger en liten ledtråd. Oroa er inte..... det är ingen ny fasansfull farsot med färgprefix.  Våra alpackor får  sina vitaminer och kraftfoder blandat med hackad lusern som är väldigt grön och smaskig (som det verkar). Alla får sin egen hink för att vi ska ha lite koll på att alla verkligen får....... stressen blir mindre också. En vinterdags bästa stund om man får tro glädjeskutten när skottkärran med hinkar närmar sig. Alpackorna ääääälskar lusern.  Packorna tyckte tävlingen var knivig..... och jag fick ta reglerna flera gånger. DEN SOM BLIR GRÖNAST OM NÄSAN VINNER!  De visade sig vara riktiga tävlingspackor som kämpade till sista lusernsmulan.
Finxen lyckades fint men klagade lite över mjölksyra i käkmusklerna
Huligarne sa att han fått 'tävlingsnerver' och blivit liksom paralyserad och känt sig domnad i nosen av att det var tävling. Bättre lycka nästa gång
Uma håller mästarklass..... jag misstänker att hon har tjuvtränat
Kaphiya ser imponerande ut rakt framifrån men i bedömningsmomentet från sidan kan man se att hon inte riktigt vågat trycka ner näsan ordentligt.
Maya lyckades riktigt bra men fick lite poängavdrag för moloken uppsyn
Savannah är ett starkt kort, hon klarar dessutom av att vara beskäftig och ha grön näsa samtidigt vilket såklart imponerar (och ständigt gör mig väldigt fnissig)
Muña fick inte riktigt till tekniken idag och det var hon besviken över
Feliksa var otippat en av de bästa och chansade dessutom på att en grimas skulle ge extrapoäng
Bonuspoäng till Julia som gör det med så mycket stil och har en så stadig och respektingivande blick
Anjin San kämpade väl men fick dock avdrag för att han var mest grön på hakan och halsen.
Malva gjorde otroligt bra ifrån sig med tanke på att hon var förföljd av Huligarne. Hon får dessutom extrapoäng för att hon är lik Whitney Houston idag
Lachiwa är veteran..... oerhört imponerande att se hur lugnt och metodiskt hon gick till väga.... med fantastiskt resultat
Sumaqnin och Leia kivades om vem som var bäst och försökte tränga undan varandra ur bilden.....Bra resultat men lite avdrag för osportslighet.
Dottie svor faktiskt...... och sa att det var en " jä******" fånig tävling. Jag tror hon mest var sur för att det inte gick så bra. Och Dottie vill alltid lägga skulden utanför sig själv.
Lille Samay var försiktig om sin näsa och får träna vidare
Rosa gjorde som vanligt det hon själv ville. Deltog inte alls i tävlingen utan stod uppe på en höbal istället
Det var sannerligen ingen lätt uppgift att vara domare med ett så starkt startfält ..... det är tur att jag har gjort det många gånger och har sinne för subtila skillnader  :-))   Uma korades till vinnare. Hon hade lyckats få mycket grönt långt upp på nosryggen men hade även en fantastisk täckning på sidorna. Lachiwa blev tvåa, Savannah trea (hon hade lite dålig täckning precis under näsborrarna) och Julia fyra. Uma var lycklig över sin vinst och sa att någonstans hade hon vetat att hon hade det i sig....... att kunna lyckas i den här grenen. När det blev så dags vände vi oss alla mot solnedgången och uttalade en magisk ramsa för att besvärja solen att inte 'fastna' där nere i den södra hemisfären utan påbörja sin vandring tillbaka till oss.
Kusipacha's Alpackor   www.kusipaco.com
Vintersolstånd