Kusipacha Alpacka  |  kusipacha@telia.com
Småttingar 2017
Jag läste någonstans att flera tyckte att det varit vanligt med långa dräktigheter i år så jag bestämde mig för att kolla om det varit så här med. Längsta dräktigheten här var 353 och 352 dagar (födda först på säsongen) och kortaste dräktigheten var 327 dagar. Genomsnittsdräktigheten hamnade på 344 dagar vilket är ung 11,5 månad och normen. Viktmässigt vägde minsta fölet 6,4 kg och det största 9,5 kg. Snittvikten låg på ca 8 kg.

Alla födslar har gått bra och återigen en ny skara personligheter har sett dagens ljus. Wicket har fått sina ett antal barn och även Funnyplutten aka Adorato Passionato lyckades få två ston dräktiga förra året (han fyllde 2 sent på sommaren) och fick två döttrar i år......riktiga puddingar faktiskt :)

Moonshadow föddes den 9 juni och han är en praktgosse
med supersund konstruktion och underbar benstomme.
En dag senare kom Razzmatazz som gör skäl för sitt namn. Full fart åt alla håll samtidigt. Mjuk, fin och massor av lyster. En riktig praktgosse han med.
Muscovado bara fanns där morgonen den 27 juni. En jätterar kille som tycker allra bäst om mamma.
Den 29 juni kom första tjejen...Mica. En riktigt tätullig liten tös. Och såååå söt.
Den 3 juli föddes Batsheba.....en av sommarens kvalitetsmässiga höjdpunkter. Sheba är helsyster till LucyNation.
Den 4:e juli gjorde Neroamaro entré.....en riktigt fantastisk kille. Helbror till Cecil och jag blir jättelycklig om han har lika underbar ull. Snyggt ihopsatt är han i alla fall och rejält brun.
Den 8 juli föddes lilla Elsa och så fort jag såg henne visste jag att hon skulle heta Elsa. Hon kommer aldrig att ha den tästaste ullen i universum men kompenserar det och mer med sin charm. Elsa har dessutom en virvel mitt uppe i ullen på huvudet......har jag aldrig sett förut. Så fort jag ser hennes förståndiga blick blir jag mjuk i hjärtat.
Lillie Mae kom den 21 juli och är en robust liten tös. Hon behöver vara det eftersom hon har en mamma som hela tiden glömmer bort att hon har en bebis. Mamma ser lika förvånad ut varje gång hon kommer ihåg att det faktiskt är så. När Lillie Mae inte lyckas få upp mamma från vilande position på kvällarna löser hon problemet genom att dia från någon annans mamma......vilket skapar en del irritation och förvirring :)
Persicus, en mycket lovande ung man, föddes den 22 juli. På bilden är han den bakre av fölen. Persicus har ett litet navelbråck och jag får ta bättre bilder av honom när han är av med sitt navelbråcksbälte. 
Älskade lilla Lulamae föddes den 25 juli. Lulamae, precis som Elsa, har en supercharmerande personlighet.
Det rosa/lila som syns på många av fölen är spåren av navelsprayen jag använder när de är nyfödda. Ibland lyckas jag spraya både kors och tvärs med det och färgpigmentet har lång livslängd :) 
Lulamae har ull jag kommer att hålla ögonen på.
Vackra Maxine föddes den 26 juli och var årets thriller. Mamma Minimaxine verkade väldigt obekväm i slutet av dräktigheten och jag oroade mig rejält för allt ifrån livmodersomvridning till något riktigt besvärligt felläge. Minimaxine är ett litet sto i 55-kilos klassen och när jag väl fått ut långbenta Maxine vägde hon strax under 9 kilo......15% av mammas vikt. Undra på att mamma var obekväm......
Clementine är Adorato Appassionatos första avkomma. Extremt tät, gräddigt mjuk. Hon har ärvt pappas eleganta upprätta hållning. Clementine föddes den 28 juli.
Pappa
Näst sist ut denna sommar var Kaboo.....
9 augusti föddes denne lille silkesfina kille, son till Wicket.
Mamma Funny är ett exceptionellt litet sto. Hennes 5:e klippning mätte AFD 17,6, SD 3,3  CF 100%
Fr v Maxine, Holly
Sist (14/8) men inte minst.....utan störst .... kom Holly ....Golightly. Den första som talar om för mig vem det är får 100 g underbart alpackagarn av mig :)  På riktigt! Skicka ett mail! Ifall du dessutom vet hur Lulamae och Lillie Mae är en del av den historien får du 2 hg. På riktigt!
Holly vägde 9,5 kg och slog jättekillarna Moonshadow och Razz med en hårsmån.
Adoratos andra dotter och hennes ull har jag svårt att hålla händerna ifrån.