Kusipacha Alpacka  |  kusipacha@telia.com
Alpackaföl 2018
Tror Euphoria är ett sto med sinne för dramatik.....  2015 födde hon Joi under alpackautställningens sista dag. Resan hem från Skövde gick i rekordfart eftersom Joi legat ute och blivit alldeles för kall.  2016 födde hon Maya Morissette utan större dramatik mer än att hon dröjde ovanligt länge med att föla.
I år började hon föla den 30 april, dagen efter utställningen i Skara och ett par veckor för tidigt. Fölet hade båda frambenen kvar inuti mamma. Ett föl ska komma med frambenen och huvudet tillsammans så bogen blir så smal som möjligt i utloppet. Ligger frambenen bakåt kan inte ett normalstort föl komma ut utan man måste in och räta ut frambenen så foten och resten av frambenet kommer ut. Man behöver trycka in fölet i mamma och vända upp frambenet från knäleden och få fram framfoten. Alpackaföl består till stor del av långa ben :) ¨så det är inte alldeles lätt att vända det inne i mamman. Som tur är händer det sällan att det är på det här viset.
Jag lyckades i alla fall vända ut fötterna och fick ut ett litet stoföl som var lite för tidigt född och som hade haft en jobbig förlossning och hon tappade kroppstemperatur. En halvtimme efter födseln hade hon bara 35,4 och normaltemp på ett torrt och friskt föl ligger oftast på 38,7 ungefär. Det blev ett intensivt dygn och fölet var inte piggt på att stå på benen och diade alltså inne. Att få i sig råmjölken är livsviktigt för fölet eftersom den skapar fölets immunförsvar de första 4 - 6 månaderna. Att mjölka en alpacka är pilligt men Euphoria var en ängel och lät mig hållas.
Jag döpte den lilla till Luna Rosa eftersom hon föddes alldeles strax efter att fullmånen kulminerat. Jag gillar solen och månen och planeterna......allra mest tycker jag om vår planet jorden :)  Fullmånen i april kallas traditionellt för 'Pink Moon' men det låter lite tjusigare på italienska.......tycker jag :)

Allt har utvecklats väl och Luna Rosa skuttar nu omkring med äkta fölattityd och är så söt att man kan titta på henne hur länge som helst.

Kom på att det är bästa att säga att jag träffat på det här felläget förut ......fast oftast är det bara ett ben...... och vet hur jag ska göra. Ifall du misstänker ett felläge och känner att du inte vet hur du ska göra så ring veterinär på en gång, vänta inte.
En trött men varm liten tjej
Alldeles nyfödd och kall
Mor och dotter