Välkomna...... Casper och Enzo!
I oktober 2006 åkte vi över till England för att titta på alpackahingstar. Vi hade insett att hingstbeståndet i Sverige var lite skralt....... Sverige är ju ännu i början av sin alpackahistoria. Det har hänt mycket bara under det senaste året på hingstfronten och det är verkligen roligt ....... och ger möjlighet till variation. Jag har en bild och en känsla av hur jag vill att alpackorna härifrån ska se ut....och hur deras ullkvalitet ska vara..... sen spelar det ingen roll om de skall användas i avel eller vara älskade kompisar....... de skall vara av bra kvalitet oavsett. Man kan ju aldrig garantera ett avelsresultat och det är en del av tjusningen men det känns som ett ansvar både gentemot alpackan som art och ett ansvar gentemot framtida alpackaägare att avla så klokt förståndet klarar. Det är som att laga mat..... hur kul är det med halvdana råvaror?? Precis som jag har läst och hört uttryckas är ju hingsten det verktyg som snabbast förbättrar en besättning och då behöver ju hingsten vara av 'bättre' kvalitet än de ston man har........ använder man en hingst som har sämre ull eller exteriör kvalitet än stona försämras kvaliteten från generation till generation (och vem vill medvetet skapa det) och använder man en hingst som är likvärdig är det ungefär som att åka karusell......... det går runt runt men händer inte speciellt mycket.
Jag hade sett ut (Internet är fantastiskt) en vit hingst som både ullmässigt och exteriört ....... och inte att förglömma...... prismässigt..... skulle kunna passa oss och  innebära ett rejält kliv framåt ....... kvalitetsmässigt. Inte för att våra ston på något enda vis  är av dålig kvalitet men har man tittat och känt ner i ullen på en riktigt fin peruansk alpacka är det svårt att glömma. Och med det så får jag väl tillägga att det finns chilenska alpackor av ypperlig kvalitet men kvalitetsimporter från Peru är grunden till de stora alpackaländernas fantastiska djur. Perufarmer som Accoyo med flera har haft en väldigt målmedveten avel som resulterat i alpackor med fantastisk ull .... både finfibriga och med oerhört organiserad och tät ull. Den vita hingsten motsvarade våra förhoppningar på alla vis....... och i samma hage gick Enzo som egentligen inte alls var till salu utan skulle användas i avel........ För att göra en lång historia kort slutade det med att vi åkte ifrån England med förhoppningen att så småningom få hem två 'engelsmän'.
På vårkanten 2007 fick vi illavarslande signaler angående den vita hingsten från den engelska uppfödaren......... och efter diverse veterinärundersökningar visade det sig att han (hingsten.... inte uppfödaren) hade problem med prostatan och förmodligen aldrig kommer att kunna användas i avel. Riktigt tråkigt och samtidigt så lyckosamt att problemet yttrade sig innan vi fått hit honom. Efter många om och men fick Casper ersätta den vita hingst vi egentligen skulle ha haft även om han inte har samma ullkvalitet. Importen försenades rejält men till slut kom dom då äntligen ....... Casper och Enzo.
Casper är som sagt vit och fyllde fem år i september. Han är en rätt stor och tung alpacka....... är väldigt mycket hanterad och en ängel att ha att göra med. Jag tycker mycket om hans uttryck och proportioner. Hans täta ull kommer väl till pass. Casper är av peruanskt ursprung.... hans pappa heter Arunvale Peruvian Dream ..... mamma är också av Arunvale-härkomst och heter Artemis.

Utställningar:
2:a East of England Show 2002
2:a Three Counties Show 2003
....... och så kommer vi till Enzo..... och jag ska inte sticka under stol med att han är 'min' typ. Jag älskar hans eleganta byggnad, hans lätta gång och hans vackra huvud. Uppfödaren lät oss köpa Enzo eftersom de gjort om kombinationen och fått en helbror till Enzo året efter att Enzo föddes. Enzo är Medium Fawn och fyllde tre år i juni. Jämfört med Casper är han en liten gutt både till kroppshydda och sätt........ mycket rar och lätt att hantera. Har man blivit handmatad med minimorötter mest varje dag under sin uppväxt blir man kanske lätt att ha att göra med :-)
Nedanför en bild från i mars när Enzo hade mer ull.
Vi har betäckt ett antal ston med Casper och Enzo och ser med spänning fram emot resultatet.
Enzo är utställd några gånger och kom
2:a på South of England Show som junior
3:a på BAS National Show som Intermediate Male
2:a på Royal Show som Intermediate Male

Enzos helbror blev 3:a i sin klass på British Alpaca Futurity som gick av stapeln (för första gången) hösten 2006. På nästa Futurity (februari 2008) blev han 2:a.

En "Futurity" är en lustig och intressant typ av utställning...... och den handlar om framtiden som namnet säger. Som uppfödare får man 'nominera' avelshingstar till en Futurity........ och endast avkommor efter nominerade hingstar får anmälas och sen vinner den avelshingst vars avkommor varit mest framgångsrika. Roligt och smart sätt att utvärdera avelshingstens kvalitet som nedärvare.

Enzos pappa förtjänar en egen liten presentation. Jag hade hittat och beundrat Enzos pappa, The Golden Gun of Arunvale,  innan jag träffade Enzo (än en gång...... Internet är fantastiskt) och blev alldeles lycklig över att vi via Enzo skulle kunna få  Golden Gun's gener med oss hem. Enzos mamma heter Arunvale Dream Start och är också av helt peruanskt ursprung.
The Golden Gun of Arunvale är en mycket erkänd och använd avelshingst som idag finns på Langaton Alpacas i sydvästra England. Hans framgång har legat och ligger i att hans avkomma speglat hans goda egenskaper i stor utsträckning. De avkommor jag har sett har dessutom varit lika honom, speciellt huvudet.

Golden Gun är en exceptionellt finfibrig hingst för att vara 'färgad'. Hans senaste ullprov togs i april 2007, då var Golden Gun drygt nio år gammal. Det var hans åttonde klippning.
Analysresultat:
MFD  22,00 microns
SD       4,0
CV      18,20
over 30 microns   3,4%


Gå hit och se hur man läser en ullanalysGolden Gun's utställningsmeriter inkluderar

Reserve Champion Senior Male  Royal Bath and West Show 2003
Reserve Champion Senior Male Royal Show Championship 2004
Kusipacha Alpacas  www.kusipaco.com