I februari hölls en riktigt bra kurs hos Toft Alpacas i England. Kursen kallades 'Form and Function' och handlade just om det....... Exteriör och Funktion.  Så väldigt mycket när det gäller alpackan handlar om ullen.... vilket är helt naturligt.   För att alpackan ska fungera krävs det att exteriören är sund ......bra tänder och bett så den kan äta effektivt, en robust benstomme, korrekta vinklar på bakben för att orka röra sig så mycket som den behöver, etc, etc   Allt detta är väl ganska självklart för dom flesta men den här kursen fördjupade kunskaperna om detaljerna.
Kursledare var en alldeles tvättäkta cowboy från Colorado, Brett Kaysen. Vilket proffs!!   Han har sysslat med all sorters lantbruksdjur sen barnsben och arbetar nu som lärare i 'Animal Science' på Colorado State University. 

Redan innan tonåren började han sin domarbana ....och sysslade då med grisar, kor, får....ja i princip alla lantbruksdjur som ställs ut.  I och med detta utvecklade han också den delen av bedömningen som kallas för oral reasons....d v s  då domaren muntligt förklarar varför han placerat ettan som etta, tvåan som tvåa, osv.    

Brett blev tack vare sin expertis på exteriör och oral reasons knuten till amerikanska AOBA's (Alpaca Owner and Breeder's Association) domarutbildning och har nu hand om de amerikanska alpackadomarnas utbildning inom dessa två områden.
Efter inledande teori fick vi sedan praktisera att titta på alpackorna och bara tänka 'exteriör'. Hur såg proportionerna ut.....i balans? ....eller var ryggen lång....eller benen för korta?

Hur såg rygglinjen ut?......hur kom det sig att rörelserna var helt frimodiga på en alpacka och såg mysko ut på en annan? 

Jaså minsann....de korta trippande stegen hos ett sto hade sin orsak i en för rak vinkel i bogen......

Hur kan du lätt och snabbt avgöra om ett djur är krokhasig?

Många, många olika exempel på olika exteriöra problem......en del mycket marginella....andra betydligt allvarligare.

Riktigt lärorikt......det är ofta lätt att se att något stör harmonin i helheten eller rörelserna hos ett djur men inte alltid lätt att sätta fingret på den korrekta orsaken.  Här fick vi verkligen träna på detta.
Brett var en verklig frisk fläkt och vi hade väldigt roligt. När vi senare på dan kom över på oral reasons blev det ännu roligare.

Inte lätt att vara tydlig och konsekvent i det man säger. Att lägga tonvikten på det positiva och ändå placera ett djur före ett annat och förklara varför.

Engelsmännen sa själva att de har ett behov av att vara så 'nice' och Brett var fullkomligt artig och korrekt men lite mer rakt på sak.  Vi skrattade gott åt våra egna försök att göra likadant :)

En del av Bretts undervisningsmaterial var hämtat ur en nyutkommen bok som heter  The Art and Science of Alpaca Judging.  Den kan varmt rekommenderas. Boken är lika lärorik för den som just skaffat sina första alpackor som för den som funderar på att bli domare eller för den som vill utveckla sin förmåga att göra kloka avelsval.

Av uppskattningen att döma kommer Brett säkert tillbaka till England bara han kan pressa in det i sin fulla kalender. Efter England skulle han bara hem och packa om och åka vidare till Alaska. Har du lust att lära dig mycket och få många glada skratt kan jag verkligen rekommendera att gå på kurs med Brett.
En glad samling en solig eftermiddag i februari
Toft Manor var sådär ljuvligt engelskt och kunde ha varit med i vilken engelsk tv-produktion som helst. Allting var bara vackert.......ögonen kunde inte få nog.
kusipacha@telia.com