Avelshingstar
Alpackahingsten Ambersun Evolution
Ambersun Evolution

Färg: Light Fawn

Son till Jolimont Warrior som blivit en legend under sin livstid. Warrior är en av de inte alltför många alpackahingstar som  varit enormt framgångsrik både i utställningsringen och i aveln. Hans avelsgrupper har under många år vunnit konsekvent på utställningarna i Australien. I texten om Evolution har jag skrivit att Warrior har 600-nånting avkommor men såg just att antalet gått upp till 865 (mars 2016) ....och det är de som registrerats.

Evolution kom 2:a i avelsklassen på utställningen 2013 och blev dessutom 1:a fawnfärgade hingstar och fawnfärgad Hingstchampion!

Evolution är otroligt packad med ull och fantastisk behåring långt ner på benen. Hans långa staples har en mycket definierad crimp som går upp över hela halsen och in i en otroligt tät top-knot.

Evolution är en mycket trevlig och sansad hingst

Mer om Evolution finns att läsa här.

Ägare: Kusipacha Alpacka och Sven-Erik o Eva Möller
Kusipacha Pachacamac,
Viggo


Far: Okänd peruansk hingst
Mor: Maya

Viggo behöver inte presenteras för de flesta men du kan läsa mer om honom här

Viggo är vit och född 2005

Viggo är tillgänglig för ett begränsat antal betäckningar.
Kusipacha Davidoff

Färg: Ljusbrun

Far: Ambersun Centaurus  (dark fawn)
Mor: Kusipacha Livia Milagros (dark fawn)

Davidoff är egen uppfödning och blir 4 år sommaren 2016. Davidoff blev bästa bruna juniorhingst 2013, brun championhingst 2014, reservchampion bruna hingstar 2015.

Davidoff är mycket tät- och finfibrig med medelfrekvent crimp style och tydlig organisation. Bristen på tjocka täckhår är iögonenfallande. Hans mor Livia har samma egenskap och hon är också mor till Bunny, Kusipacha Georgia May, som är bästa Made in Sweden Sto både 2012 och 2013.....dessutom reservchampion vita ston 2013.

Davidoff har ett underbart mjukt temperament som säkerligen både far och mor har bidragit till. Hans första avkommor föddes sommaren 2015 och de ser mycket lovande utKusipacha Wicket


Färg: Vit

Far: Ambersun Lion Heart ET
Mor: Kusipacha Georgia May

Wicket är född 2013 och får sina första avkommor 2016.  Wicket är en ganska liten kompakt hingst med mycket ull om man betänker hans storlek. Han klippte 2,3 kilo sadelull 2015 och den blev strax därefter Supreme Champion fleece på Alpaca & Friends ullutställning 2015 (domare Amanda vanden Bosch).  Wickets ull är väldigt finfibrig......hans första klippning låg på 17,7 micron och 2,9 SD, Andraklippningen på 18,2 micron och 3,2 SD.  Hans låga SD gör att hans ull känns extremt mjuk och det ska bli så spännande att se hans första barn.

En annan fördel, med tanke på att många linjer idag innehåller Jolimont Warrior, är att Wickets pappa Lion Heart inte har någonting av Warrior i sin stamtavla.

Mor till Lion Heart är ett importerat (till Australien) peruanskt sto, Peruvian Roxette, och far är Benleigh Bellisimo. Bellisimo har Purrumbete Inti och Purrumbete Highlander bakom sig.
Alpackor Kusipacha Cloud Dancer och Adorato Appassionato
Personligen är jag mycket spänd på vad dessa unga alpackahingstar, födda 2014, kommer att utvecklas till.

Alla tre är söner till Ambersun Fire Chief och den vita längst till vänster heter
Cloud Dancer. Hans mamma heter Fay och har Snowmass bakom sig på sin pappa sida. Dovecote Jaquinto är hennes morfar. Cloud Dancer blev 4:a av de vita juniorhingstarna på Alpackaföreningens utställning 2015.

Till höger har vi en fantastisk kille.
Adorato Appassionato,  som blev 1:a av juniorhingstarna på utställningen 2015. Hans mamma, Funny, blev reservchampion vita ston 2014 för Jude Anderson.  Adoratos ull ställdes ut på Alpaca & Friends utställning 2015 och han blev bästa vita hingstjunior där med samma poäng som Wicket som blev Supreme Champion. Hans sadelklipp vägde 2,1 kg innan skirting.


På bilderna nedanför ser vi brune
Pharoah som fick det bruna championatet på Alpaca & Friends ullutställning. Hans lyster är något extra och hans sadelullklipp vägde 1,8 kg......inte illa med tanke på att Pharoah inte vägde mer än 24 kg själv efter klippningen men.....tack och lov.....började han växa ordentligt när han blev av med ullen.
Kusipacha Alpacka |  kusipacha@telia.com