Kusipacha Alpacka  |  kusipacha@telia.com
Alpackautställning 2013
Så kom då det där året när Amanda van den Bosch anlitades att döma Svenska Alpackaföreningens Nationella Utställning. Jag såg henne döma första gången i England år 2006.  Blev imponerad av henne då och alla gånger jag sett henne efter det. Amanda är en av alpackavärldens tungviktare och har dömt i alla alpackaländer av rang och i år kändes det som om Sverige kommit så pass långt i sin kvalitetssträvan att vi skulle kunna ha glädje av hennes kompetens.  Amanda ägde ringen och gav oral reasons (det muntliga omdömet som förklarar varför djuren placeras i den ordning domaren väljer) med substans. Tror ingen blev besviken på proffsigheten och personligen tycker jag hon skapade en fantastisk stämning som gjorde utställningen 2013 till den roligaste och trevligaste hittills.

150 alpackor var anmälda vilket är fler än någonsin tidigare och 2013 hade vi för första gången en avelsklass för hingstar som fick 13 anmälningar!!    Avelsklassen består av avkommor till anmäld hingst och är ett sätt att utvärdera en hingsts avelsvärde.   En alpacka kan vinna rosetter och framgång på en utställning men det finns inga garantier för att prisvinnaren nödvändigtvis är lika framgångsrik i att nedärva sina fina egenskaper. Avelsklassen ger möjlighet att se hur en hingst ger sina egenskaper vidare till nästa generation........väldigt intressant.....
alpackahingstar Ambersun Fire Chief, Ambersun Evolution, Ambersun Centaurus
Ambersun Alpacas Australien (då bodde besättningen fortfarande här) kände sig nöjda med den här dagen på kontoret.... :)   Ambersunhingstar tog 1:a, 2:a, 3:e och 4:e pris i avelsklassen.  Från vänster: Förstapris och pokalen gick till Ambersun Fire Chief, 2:a pris till Ambersun Evolution och 4:e pris till Ambersun Centaurus. Alla hingstarna hade en del riktiga guldklimpar till ungar med på utställningen och fler kommer till utställningen 2014.  Skulle kunna sätta en krona på att avkommor till Fire Chief kommer stå högt i kurs....undrar om det finns nån som sätter emot? :)  På den norska utställningen som gick ett tag efter den svenska var det en son till Fire Chief som blev Supreme Champion.

Jag ska inte rada upp alla djur härifrån som fick rosetter utan tar de roligaste
Kusipacha Davidoff blev bästa bruna juniorhingst. Ambersun Micah True fick 1:a pris fawnfärgade juniorhingstar
Ambersun Evolution placerade sig glädjande nog som 2:a i avelsklassen, han får fantastiska barn. Dessutom blev Evolution 1:a i klassen fawnfärgade vuxna hingstar och sedan avslutade han med att bli champion fawnfärgade hingstar .......wow....
Evolution ägs av Kusipacha och Sven-Erik o Eva Möller.
Tre  f a n t a s t i s k a  ston... Längst till vänster Ambersun Malala som först fick 1:a pris i klassen vita juniorston och sedan champion vita ston! Som vanligt hård konkurrens i vitt. 
I mitten Ambersun Anneliesse som vann klassen fawnfärgade vuxna ston och sedan blev champion fawnfärgade ston.......för andra året i rad! Det säger en del om hennes kvalitet.
Det blåste som bara den dagen vi fotograferade och rosetter och band fick till slut tas av för att de gjorde alpackorna tokiga........men kvalitén finns där ändå :)
Längst till höger Kusipacha Georgia May....kallad Bunny.....henne kan du läsa om här nedanför.
Bunny är av egen uppfödning.....dotter till Viggo och Livia Milagros......och hon är ett komplett paket. Absolut sund exteriör, rejäl benstomme, ett enastående vackert huvud och makalös ull. Varenda gång jag ser henne blir jag lycklig och tacksam.  På utställningen 2012 vann hon dels klassen vita ungston och sedan även bästa svenskavlade sto. Då var kravet att pappan skulle vara född i Sverige. 2013 skärptes kraven till att både mor och far skulle vara födda i Sverige för att få vara med i klassen 'Made in Sweden' och Bunny fick följa med eftersom hon uppfyller kraven. Hon började med att vinna klassen vita vuxna ston i stark konkurrens med ett antal australiensiska ston!
Sen blev hon reservchampion (Malala blev champion) vita ston och avslutade en superdag med att för andra året i rad bli bästa svenskavlade sto......att det var Amanda van den Bosch som dömde gjorde dagen verkligt värd att komma ihåg.