Lilla Kukuri, Lady Uma och Minimaxine var de ston som fölade sist i somras.
alpackafölet Minimus
Kukuri födde Minimus den 27 juli. Han var liten och vägde 5,7 kg. Mycket söt och normalt pigg.  Det visade sig att mamma Kukuri inte hade mjölk i alla spenar så Minimusse fick flaskuppfödas delvis. Precis som de flesta andra föl som fått smak på mammas mjölk var ersättningen inte populär och det tog en evig tid att få i honom bara en dl ersättning. I början gick han ändå upp hyfsat i vikt men efter ett tag gick det väldigt väldigt långsamt. Jag plågade veterinären med alla möjliga spekulationer men det fanns ingenting att hitta som var konstigt eller fel med Musse. Han var liten men inte avmagrad.....ingen diarré. Kanske inte fullt så pigg och galen som de andra fölen utan mer lite snusförnuftig och stillsam.

Alla de andra fölen växte normalt och var pigga. Till slut skickade jag in ett träckprov och bad om analys av både mag/tarmparasiter och coccidier.   Det visade sig att Minimusse hade stora mängder coccidier. Coccidier är mikroorganismer som lever i och förstör tarmväggarna vilket resulterar i att värddjuret inte kan ta upp näringen i födan. Lille lille Musse.....    Vissa typer av coccidier som t ex Eimeria Macusaniensis är speciellt skadliga för alpackor och obehandlade och i stora mängder så kan alpackan till slut dö av näringsbrist.  Musse hade stora mängder vilket gjorde mig kallsvettig.........han var behandlad första gången inom 5 minuter efter att jag fått analyssvaret.   Det tog inte lång tid innan Minimusse började gå upp i vikt....vilken lycka.  I förhållande till de andra fölen är han fortfarande liten och jag tror aldrig han kommer att han kommer att bli en normalstor alpacka. Vi har kommit varandra mycket nära Musse och jag och honom vill jag nog aldrig skiljas från.
alpackafölet Maurice
Uma födde Maurice den 4 augusti.  Uma är en sorts drottning här. Allt hon gör görs med utsökt värdighet och hon skulle aldrig vara 'vulgär' :) eller liknande.
Den 4 augusti höll vi på med betäckningar i fållor som gränsade till hagen där Uma befann sig.  Allting verkade väldigt lugnt där. Stona låg och åt förstrött och lyssnade på betäckningarna som pågick.

När jag vid något tillfälle tittar ut i hagen ser jag att Uma förflyttat sig till bortersta hörnet och att det ligger ett föl bredvid henne.  Hon har fött därute utan att vare sig vi eller något av stona i hagen har märkt något. Normalt sett föranleder en födsel ett väldigt intresse från den övriga flocken men ingen har uppfattat att Uma födde. Det kan man kalla diskret.

Uma är en underbar mor och får alltid originella barn som dyrkar marken hon går på.........människor göre sig icke besvär :)

alpackafölet Kate
Sist ut.....Minimaxine.....som födde en liten Kate den 7 augusti. Precis som med Uma är Minimaxine en diskret dam och hon tycker bäst om att få klara sig själv och vet precis hur hon ska ta hand om sina barn.

Kate var inget undantag och hon har utvecklats till ett mycket näpet stoföl.

Återigen en fölningssäsong till ända.......och återigen en ödmjuk tacksamhet över att alla dräktigheter gått bra och att alla föl fötts friska och pigga.  Nu i mars 2012 har de alla flyttat från sina mammor och bildat sin egen lilla flock för ett tag. Snart kommer stofölen att få flytta tillbaka till de vuxna stona men 'boysen' får fortsätta som egen grupp ett tag till innan de får flytta ihop några snälla äldre killar.
kusipacha@telia.com